מה זה MRI? בדיקות דימות הן קבוצה של בדיקות המסוגלות לראות את המתחולל בתוך הגוף פנימה או בתוך עצם כלשהו, הבדיקות המוכרות בתחום זה ברפואה הן: אולטרה סאונד, CT ו-MRI. מי שמפענח ומאבחן את הבדיקות הוא רדיולוג. הבדיקות מבוססות על תהודה אלקטרומגנטית עם יתרון לבדיקת MRI שאינה חושפת את הנבדק לקרינה מייננת.
בדיקת MRI מצריכה צום של שעתיים לפני הבדיקה, הזרקה של חומר ניגוד (לפי הצורך) והסרת כל דבר מתכתי מהגוף בעת הבדיקה. משך הבדיקה היא כ-45 דקות, במשך זמן הבדיקה על הנבדק להיות ללא תנועה אפילו קלה. באמצעות הבדיקה ניתן לבדוק את פנים החזה, והאגן, את המוח ועמוד השדרה, את השדיים ועוד.
הבעיה של ה-MRI
הרפואה בישראל היא ציבורית, יש לכך יתרונות וחסרונות ולא נדון בהם במסגרת זו, אך כאשר אדם זקוק לאבחון דחוף של MRI הוא יצטרך להמתין זמן רב מדי. לעיתים יפנה הרופא את הפציינט לבדיקת CT במקום MRI רק בגלל מצוקה זו, למרות שבדיקת CT היא פחות אפקטיבית לבעיה הספציפית. וגם כשהבדיקה כבר מבוצעת אורך זמן רב עד קבלת התשובות בשל פענוח מאוחר, או חמור מכך – פענוח לא נכון של הבדיקה שנגרם בשל מחסור בכוח אדם דבר שגורם ללחץ במערכת ולפעמים לטעויות.
בדיקות MRI פרטיות
כדי לנסות לתת מענה לבעיה פתחו רדיולוגים מומחים מכונים לבדיקות MRI פרטיות, וחלקם מציעים שירות של מתן דיאגנוזה בלבד לאחר שהבדיקה נעשתה בקופת החולים. השירות הוא לא לעשירים בלבד, שכן ניתן לקבל על כך החזרים מחברות הביטוח וביטוחים משלימים של קופות החולים. ההחזרים הם מלאים או חלקיים לעומדים בקריטריונים.
מכון MRI פרטי יכול להרשות לעצמו להקצות לכל תחום מומחה משלו, כגון רדיולוגים המומחים לבעיות בחזה בבטן ובאגן (Body), או מומחי אבחון ב-MRI ראש, צוואר ומוח (Neuro) וכו'. התמחויות נוספות בבדיקות MRI הם: שלד, פרקים, שרירים ורקמות רכים (MSK), שדיים (Mammo), ילדים (Ped) וכלי דם (Angio). המכונים הפרטיים נותנים כאמור, אבחון ופענוח מקצועיים לכל אחד מהתחומים.
מתי כדאי ומומלץ לפנות מלכתחילה למכון MRI פרטי
אם מדובר במצב מורכב מבחינה רפואית או מצב רגיש, כשמדובר באדם מבוגר וכדומה שלא מסוגל לעמוד במתח של הספק מומלץ לפנות למכון MRI פרטי. כאשר יש ספק בנכונות הפענוח, מה שנקרא בסטטיסטיקה בעיית אלפא או ביתא, מומלץ לפנות למכון רק לשם פיענוח נכון, שעלותו זולה יותר.
בעיית אלפא – כאשר בטעות זוהתה בעיה, כלומר אין בעיה והמפענח דיווח בטעות על בעיה, הסיכון של בעיה זו היא שיינתן טיפול לשווא עם תופעות הלוואי וכל הסבל הנגרר לטיפול.
בעיית ביתא – כאשר לא זוהתה בעיה ולאמיתו של דבר קיימת בעיה. כלומר החולה יאובחן כבריא אך למען האמת הוא חולה, סיכון של פענוח שכזה הוא ברור ואינו צריך הסבר. בכל מקרים אלו מומלץ לגשת למכון דימות לקבלת חוות דעת נוספת.