כשמדברים על תיאטרון בירושלים, בדרך כלל נהוג להתייחס לתיאטרון ירושלים, המוסד המוכר שמהווה את מרכז התרבות העיקרי והגדול בעיר. אך כפי שאנחנו יכולים להניח, הרי שיש בירושלים עוד בתי תיאטרון שונים אשר פועלים באופן עצמאי ומצומצם יותר, ובכל זאת מושכים אליהם לא מעט קהל ויוצרים לא מעט עניין.
אחת הדוגמאות לכך, הוא תיאטרון האינקובאטור. בשנת 2005 הוא הוקם על ידי תמיכה של קרן ברכה, מתוך כוונה לספק במה מקומית ליוצרים ירושלמים. המקום נוסד והורכב משחקנים שלמדו בסטודיו למשחק של ניסן נתיב, מתוך רצון לייצר תיאטרון עצמאי, בלתי תלוי, בעל אופי סאטירי. אומנם הוא מקבל תמיכה, כיאה לתיאטרון במדינת ישראל, הן מעיריית ירושלים, הן ממשרד התרבות וכן מוסדות אחרים, אך הוא פועל באופן עצמאי לגמרי.
עד היום, הוא הפיק למעלה מ-900 הצגות שונות, כאשר הוא מציג הן במסגרת מבנה התיאטרון בעיר, בית מז"א ברחוב מסילת ישרים בירושלים, אך ההצגות שהוא מפיק ומעלה, מוצגות גם ברחבי הארץ, מתוך כוונה לחשוף אותן לקהל רחב ככל שניתן.
מדובר על תיאטרון ייחודי, מאחר והוא מציע מגוון רחב מאוד של סוגי הצגות והופעות. בין היתר, הוא מציע הצגות ילדים, מופעי ספוקן וורד מקוריים וכאלה שמשחזרים הצגות היסטוריות, מופעי סאטירה, מופעים מוזיקליים ,אקרובאטיקה,אימפרוביזציה וכן הצגות רבות שקשורות ליהדות בצורות שונות.
כאמור, השחקנים שמפעילים את התיאטרון, הם בוגרי ניסן נתיב, אשר בחרו בין היתר לא לפנות דווקא לתיאטראות הממוסדים אלא לתיאטרון שהוא יותר עצמאי, יותר מיוחד ואפשר לומר הרבה יותר מאתגר, בין אם זה במבנה המופעים וההצגות שלו, ובין אם זה באופן בו הוא פונה לקהל.
מן הסתם, עולה לא פעם שאלה בקרב לא מעט אנשים, מדוע המדינה צריכה לממן תיאטרון שכזה והתשובה היא פשוטה, מדובר פה במוסד תרבותי חשוב מאין כמותו שמציג מגוון הצגות והפעלות לקהל הרחב, דברים שאי אפשר למצוא במקומות אחרים, ואין ספק שהם מעשירים לא רק את ירושלים ותושביה, אלא בכלל את התרבות בישראל, והופכים אותה להרבה יותר מגוונת, מיוחדת, וכן מרשימה.