בכל עיר גדולה, בכל עיר מרכזית, אנחנו יכולים למצוא תיאטרון שהוא לא רק מקום בו מועלות הצגות והופעות, אלא הוא מקום שיוצר. מקום שמכיל צוות שחקנים מקומי אשר עובד ביחד ויוצר הצגות ומופעים שונים, בין אם מדובר בדברים מקוריים, דברים מקומיים, ובין אם מדובר בדברים מתורגמים או משוחזרים.
תיאטרון ירושלים הוא דוגמא למקום כזה. המקום אשר נחנך בתחילת שנות השבעים, מארח מדי שנה מיליון מבקרים אשר מגיעים אל אחד משבעת האולמות הפעילים במקום (במבנה ישנם גם אולפני טלוויזיה אשר בעבר אירחו את שידורי טלעד בערוץ 2), שם הם יכולים ליהנות מהצעות מקוריות, מקומיות אשר מופקות על ידי צוות המקום וכן הצגות אשר מגיעות מתיאטראות אחרים בארץ ואף בעולם. בסך הכל, מדי שנה נערכים במקום למעלה מ-1000 אירועי תרבות שונים.
הייחוד בתיאטרון ירושלים, מעבר לעובדה שהוא מארח הצגות מקומיות והצגות מתיאטראות אחרות, הרי שהוא מארח גם לא מעט מופעים שונים, כולל מופעי מחול, בלט, מוזיקה, סטנד אפ, הרצאות, מפגשי תרבות ועוד. למעשה, לא מדובר בתיאטרון במובן הקלאסי של המילה, אלא במקום שמשמש כמוקד תרבותי עבור כל תושבי העיר והסביבה. בכך הוא ממשש את ייעודו במלוא מובן המילה.
כמו כן, בניגוד לתיאטראות אחרות, בין אם זה בערים אחרות ובין אם זה בירושלים עצמה, כאן אין הפרדה בין תיאטרון ממוסד, קלאסי, לבין תיאטרון פרינג', תיאטרון עצמאי, ועוד. המקום מספק במה לכולם, הן מתוך כוונה להוות בית לכל היוצרים שפועלים בעיר והן מתוך כוונה לספק למבקרים אפשרות ליהנות מכל האפשרויות שקיימות, תחת קורת גג אחת.
המקום עורך מדי שנה גם פסטיבלים שונים, כולל פסטיבל קיץ, פסטיבל לילדים, פסטיבל פסנתרים ועוד. בנוסף המקום גם משמש כאחד ממקומות האירוח הבולטים במסגרת פסטיבל ישראל.
תיאטרון ירושלים גם מהווה את מקום משכנם הקבוע של התזמורת הסימפונית ירושלים, תיאטרון מיקרו וכן תזמורת מזרח מערב (התזמורת האנדלוסית לשעבר בניצוחו של תום כהן, מבולטי המנצחים כיום בישראל).
לסיכום, תיאטרון ירושלים הוא ללא ספק המקום המרכזי בעיר ובאזור כולו, מבחינה תרבותית, במובן הרחב של המילה.